perjantai 18. joulukuuta 2015

Fetajuusto-ruohosipuliskonssit | Iltapäiväteetä Suomi-tyyliin

Suomi-lomaviikolla järjestin synttäreideni kunniaksi englantilaiset teekutsut. Askartelin perinteisiä paukkukaramelleja, kokosin kolmioleipiä ja leivoin skonsseja sekä englantilaisia joululeivonnaisia. No joo, suomalaiseen tapaan tarjolla oli teen lisäksi myös kahvia, joka osoittautui, yllättävää kyllä, teetä suositummaksi juomavaihtoehdoksi.





Onnistuin kehittelemään tarjoilupöytään varsin herkullisen feta-ruohosipuliskonssireseptin, jonka lupasin jakaa täällä bloginkin puolella. Ehdinkin leipoa ohjeella skonsseja yhden viikonlopun aikana kaksi kertaa, kun ensimmäinen satsi katosi alta aikayksikön. Skonssit on superhelppo ja nopea tarjottava juhliin tai iltapalaksi, eikä nämä skonssit kaipaa välttämättä mitään kaverikseen!

Fetajuusto-ruohosipuliskonssit
12 kpl (tai 30 pientä) | 30 min

4dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 tl sokeria
3 tl leivinjauhetta
50 g kylmää voita
100 g fetajuustoa
n. ½ dl ruohosipulia silputtuna
1½ dl maitoa
(kananmuna voiteluun)

1. Sekoita keskenään vehnäjauho, suola, sokeri ja leivinjauhe.
2. Kuutioi kylmä voi ja nypi jauhoseoksen joukkoon murumaiseksi seokseksi.
3. Leikkaa fetajuusto pieniksi kuutioiksi. Lisää juusto vehnäjauho-voiseokseen yhdessä silputun ruohosipulin ja maidon kanssa. Sekoita nopeasti käsin tasaiseksi taikinaksi.
4. Kumoa taikinapallo jauhotetulle alustalle. Painele taikina jauhoja apua käyttäen noin 2cm paksuksi levyksi. Ota levystä pyöreällä muotilla (esim. pyöreän lasin tai purkin suulla) ympyröitä ja aseta ne leivinpaperoidulle pellille. Skonssit eivät juuri leviä uunissa, mutta kohoavat jonkin verran. Pyöritä jäljelle jäänyt taikina palloksi ja toista vaihetta 4 kunnes koko taikina on käytetty.
5. Voitele halutessasi skonssien pinta kevyesti kananmunalla. Paista 225°C noin 10-15 min tai kunnes ne ovat kevyen ilmavia ja pinnalta kullankeltaisia. Paistoaika riippuu skonssien koosta. Tarjoile hieman jäähtyneinä margariinin kera.

Vinkki: Ohjeella tulee noin 30 pientä tai 12 suurempaa skonssia. Tein miniskonsseja pilttipurkin jauhotettua suuta apuna käyttäen. Vähän isompiin skonsseihin voi käyttää muottina esimerkiksi juomalasia, suurempisuista lasipurkkia tai tyhjää jogurttipurkkia, jos ei omista pyöreää piparkakkumuottia.





Tarjolla oli perinteisiä kananmunamajoneesi-kolmioleipiä rucolalla maustettuna sekä vuohenjuusto-viinirypäle-kolmioleipiä, hedelmäskonsseja (jotka leivoin Mary Berryn reseptiä mukaellen) kera kermavaahdon ja vadelmahillon, fetajuusto-ruohosipuliskonsseja yllä olevan ohjeen mukaan sekä Mince Pieta, joiden reseptin löysin ihan suomeksi Ylen sivuilta. Aika moni uskaltautui maistamaan kummallisia, mustia rusinapiiraita, ja melkein yhtä monen kommentti noista englantilaisista jouluherkuista oli hyvin tiivistetty "aika englantilaisen makuisia". Kannattaa kuitenkin testata, jos rahkeet riittää ja haluaa leipoa jotain brittiläistä joulupöytään. Jostain syystä täällä törmää aika harvoin perinneleivonnaisiin, jotka eivät sisältäisi rusinoita, korintteja tai muita kuivattuja hedelmiä.




1 kommentti: