sunnuntai 20. syyskuuta 2015
Skotlannin ja Englannin eroavaisuuksia
Täällä sitä ollaan taas, kotona Chathamissa, yhdeksän päivän Skotlanti-reissun jälkeen! Vaikka vähän haikein mielin jätinkin järvet, kuusipuut ja vuoristomaisemat taakse, niin on ihan kiva olla taas kotona, nukkua omassa sängyssä ja juoda väritöntä vettä!
Reissun yhdeksästä yöstä seitsemän vietettiin siis host-perheen kanssa Länsi-Skotlannissa, tarkemmin sanottuna Lochgoilheadissa, lähellä Loch Lomondin kansallispuistoa. Kaksi muuta yötä nukuttiin meno- ja paluumatkalla Englannin puolella, menomatkalla Lake District -kansallispuiston alueella, ja tulomatkalle vuorostaan Peak District -kansallispuiston laitamilla.
Yhdeksässä päivässä ehdittiin nähdä ja tehdä vaikka mitä, ja tuuttekin täällä blogin puolella näkemään ja kuulemaan siitä vähän tarkemmin lähiaikoina. Ihan kaikkia yhdeksääsataa kuvaa ette kuitenkaan onneksi tuu näkemään...
Nyt, kun Skotlanti on vielä tuoreessa muistissa, ajattelin kirjoittaa postauksen Englannin ja Skotlannin eroavaisuuksista, joihin viikon reissulla törmäsin.
Tässä siis Skotlannin ja Englannin eroavaisuuksia, yhden viikon kokemuksella, olkaa hyvä!
Ruoka
Yllätys yllätys, Skotlannissa on ruokia ja juomia, mistä Englannissa ei olla kuultukaan. Perunaskonsseja, Irn Bruta ja Tablet -fudgea. Haggista, lampaan vatsalaukussa paistettua skotlantilaista perinneruokaa, näkyi ravintolamenuissa niin aamupalasämpylöiden välissä kuin pelkältäänkin.
Shortbreadeja, eli skotlantilaisia murokeksejä, oli joka puolella skottiruutukuvioisiin peltipurkkeihin aseteltuna.
Yhden kahvilan menuuta tarkastellessani törmäsin myös skotlantilaiseen aamiaiseen, joka oli vähän muunneltu versio English Breakfastista. Perinteinen englantilainen aamiainenhan sisältää muun muassa nakkeja, munakokkelia, papuja tomaattikastikkeessa, paistettuja herkkusieniä ja tomaatteja, paahtoleipää, pekonia ja Black Puddingia. Skottiversiossa oli korvattu muutama lajike muun muassa haggiksella ja perunaskonsseilla.
Aksentti
Ihana kamala skottiaksentti! Suriseva ärrä ja muut kummallisuudet. Etukäteen jännitin, totunkohan ollenkaan aksenttiin tai ymmärränkö ylipäänsä yhtään mitään. Paikan päällä totesin huolen olleen turha - ainakin lähes. Aika nopeasti uuteen aksenttiin tottui, vaikka piti kyllä keskittyä vähän enemmän ymmärtääkseen.
Tavattiin kyllä viikon aikana yksi host-isän kaukaisempi sukulainen, joka asui Skotlannin maaseudulla ja puhui niin käsittämättömällä skottiaksentilla, että ymmärsin hädin tuskin sanan sieltä täältä... En kuitenkaan ollut ainoa, sillä host-äiti sanoi jälkeenpäin, että silläkin meni puolet miehen puheesta yli ymmärryksen... Skottiaksenttiin tottuneella host-isällä ei sen sijaan ollut pahemmin vaikeuksia.
Hanavesi
No, jos lähdetään siitä, ettei se hanavesi englannissakaan mitenkään hyvältä maistu suomalaiseen hanaveteen verrattuna, mutta Skotlannissa vesijohtovesi oli kamalaa. Meidän loma-asunnossamme vesijohtovesi oli kellertävää ja kuulemma "täysin turvallista juoda", vaikka siltä se ei kyllä maistunut...
Maisemat ja luonto
Kauniita maisemia odotin Skotlannilta eniten. Ja voin sanoa, etten kyllä joutunut pettymään. Mulla oli aika korkeat odotukset, ja ajattelin, ettei Pohjois-Walesin reissun jälkeen Iso-Britannia vois pahemmin parempia maisemia tarjota, mutta toisin oli.
Yövyttiin viikko aivan huikeissa maisemissa Loch Lomondin kansallispuiston lähettyvillä, mikä ei ois voinut olla parempi paikka.
Vuoristomaisemia, kuusimetsiä, punertavia oravia ja sinisenä kimmeltäviä järviä. En oo missään nähnyt niin paljon kuusipuita, en edes Suomessa. Silti oli jotenkin ihanan kotoisa olo. Jos ne hillittömät vuoristomaisemat unohdetaan, niin näky ois hyvin voinut olla kuin Suomessa.
Rahat
Setelit oli erilaisia kuin Englannissa. Valitettavasti en saanut yhtään skottiseteliä itselleni, sillä kulutin reissussa hillittömät kymmenisen puntaa, enkä saanut ollenkaan vaihtorahaa... Mutta ihailin host-vanhempien setelivarastoja ja haaveilin et Englannissakin ois näin kivat rahat.
Hassua myöntää, että kun loppukeväästä vaihdoin muutaman eurokympin englannin puntiin, olin aivan häkeltynyt ja teki mieli kehystää yksi viiden punnan seteli seinää koristamaan. Nyt punnat näyttää omissa silmissä jo ihan tavallisilta ja viispennisen tunnistaa käsituntumalla pennin kolikosta. Kaikkeen sitä tottuu...
Me ei oikeastaan vietetty pahemmin aikaa niissä suurimmissa turistikohteissa tai isommissa kaupungeissa. Silti törmäsin pariin kilttiin ja sain kuulla, että Skotlannissa saa mennä 16-vuotiaana naimisiin, ja jotkut nuoret parit lähtee kuulemma Englannista Skotlantiin mennäkseen naimisiin (näin muun muassa host-isäni vanhemmat tekivät).
Ei musta esimerkiksi Walesissa tuntunut niinkään kuin olisi ollut toisessa maassa, mutta Skotlannissa tuli kyllä sellainen olo. Jotenkin mulle tuli sellainen fiilis, että skotlantilaiset itse ajattelee olevansa nimen omaan skotlantilaisia, ei brittejä. Moneen kertaan meiltä kysyttiin, mistä ollaan kotoisin, ja kun kerrottiin tulevamme Kentistä (maakunta Lontoon itäpuolella, jossa asumme), monet ihmettelivät silmät pyöreinä, että "Mistä? Ai jostain Englannistako?".
Mut Skotlanti oli aika ihana. Toivottavasti tulevien Skotlanninmatkojen myötä tääkin lista saa jatkoa!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ihania huomioita, kyllä hymyilytti lukiessa. Olen käyny vain kerran Englannissa (alle vuorokauden pyrähdys Lontoossa), joten olisi tosi vaikea itse lähteä vertailemaan. En osannut esim. ajatella, että shortbread olisi vain skottilainen, eikä brittiläinen juttu yleisemminkin :) Samoin toivon, että päästäisiin vielä rajan sille puolen maailman menoa ihmettelemään, kun näin lähellä kuitenkin ollaan!
VastaaPoistaNo, kyllähän niitä shortbreadeja täältäkin löytää jos etsii, mutta ei niitä samalla tavalla Englannissa joka kaupassa ja matkamuistomyymälässä oo hyllyt pullollaan! Usein niitä myydäänkin nimenomaan nimellä Scottish Shortbread.
PoistaTulkaa ihmeessä, Englanninkin puolelta löytyy hurjasti nähtävää ja ihmeteltävää, muutakin kuin Lontoon ihmisvilinää!
Jee Skotlanti! Mä oon ihmetelly tässä että miten on mahdollista että täällä on erilaisia seteleitä samoille rahasummille mutta kiitos selvityksestä :D Mä oon poistunut tasan kerran kaupungin ulkopuolelle luontoon ja maisemat oli ihan älyttömän upeat! Siis en käsitä miten Skotlannissa voi olla näin kaunista! Enkä ollu edes west-coastilla mikä on kuulema se kaikista kaunein Skotlanti! (Liputan tosin myös Lake Districtin puolesta, ihan älyttömän nättiä!). Mä olin tosi yllättyny siitä miten paljon erilaisia skottiaksentteja on olemassa. Olin jotenki aina ajatellu että maailmaan mahtuu vaan se yksi "the accent", mutta ei! Tosi monet skotit puhuu tosi selkeesti, jopa selkeemmin kun jotku mun englantilaiset kaverit. Ja sit löytyy niitä joiden puheesta ymmärtää yhden sanan kymmenestä (mun asuntolan vahtimestarit :D).
VastaaPoistaMä kyllä allekirjoitan täysin ton skotlantilaisuuden. Porukka täällä on tosi ylpeää skotlantilaisuudestaan, joillain mun luennoilla on kysästy kuinka moni opsikelija tulee Euroopasta, kuinka moni Skotlannista ja kuinka moni Briteistä eli aika selvä raja vedetään näiden välille. Mut toisaalta taas, mustakin Skotlannissa on ihan erilainen fiilis kun muualla Englannissa missä mä oon käynyt. Täällä kulttuuri on jotenki paljon enemmän näkyvillä ja on ns. puhdasta skottilaista kulttuuria siinä mielessä missä Englanti (tai ainakin etelä-Englanti) oli mulle aikamoinen sekotus kaikenlaisia kulttuureita. Mulla on useampi tuttu, joka käyttää kilttiä koulussa ja kaikki paikalliset osaa tanssia ceilidhiä - kuka suomalainen osaa mitään kansantansseja? Aika jännää kyllä!
Mä ootan ainakin innolla lisää juttua Skotlannista. Mä oon aika ihastunut tähän paikkaan :D Niin ja jos haluut Aberdeenissa tulla käymään (vaikkei täällä kauheesti nähtävää ole) etkä haluu majotuksesta maksaa niin mun lattialle saa tulla nukkumaan.
Jee ihana kommentti!! En voinu kun hymyillä tän luettuani... Kiitos! ♥
PoistaSanopa muuta, yllätyin itsekin miten kauniit maisemat Skotlannissa oli, vaikka mulla oli odotukset kyllä tosi korkealla... Ois ihanaa päästä tutkimaan Skotlantia vähän laajemmaltakin, nyt kun pyörittiin lähinnä vaan siellä lännen suunnalla. Varo vaan mitä lupaat, mä nimittäin jo löysin itseni tsekkaamasta National Expressin sivuilta hintaluokkaa välille London-Aberdeen....