perjantai 24. heinäkuuta 2015

Englantilainen ruokakulttuuri - korinttileivoksia ja papuja tomaattikastikkeessa

Englanti - tuo valmisruokien ja teen luvattu maa! Englantilaisista perinneruoista monelle tulee varmasti ensimmäisenä mieleen fish&chips ja skonssit. Mutta oletteko kuulleet eccles cakesta tai scotch drop sconeseista? Tai tiesittekö, että supermarketista löytyy niin pandan muotoisia kinkkusiivuja kuin spagettia ja tomaattikastiketta säilyketölkissäkin?

Suomalaisempi versio annoksesta Quorn-kasvisnakit, uuniperunat, keitetyt kasvikset ja salaatti.
Englantilainen (pub-)versio samasta annoksesta: Quorn-kasvisnakit, perunamuussi, keitetyt kasvikset ja ruskea kastike.

Englantilaiset syövät kolmesti päivässä. Aamupalan, lounaan ja iltaruoan. Itse olen Suomessa tottunut viiden aterian päivärytmiin, ja syönkin edelleen 4-5 ateriaa päivässä englantilaisia tapoja uhmaten...

Aamupala syödään tietenkin aamulla. Perinteiseen englantilaiseen aamiaiseen kuuluu muun muassa paahtoleipää, paistettuja kananmunia ja nakkeja, ja siitä pääsee halutessaan nauttimaan vaikka lähipubeissa tai hotellin aamupalapöydässä. Perinteinen englantilainen aamupala arkiaamuna tavallisen perheen ruokapöydässä on kuitenkin varmaan yhtä harvinaista kuin ruisleipä ruokakomerossa. Eli harvinaista.
Arkiaamun aamupalaksi syödään yleensä paahtoleipää, mikropuuroa valmiiksi maustetuista annospusseista tai muroja maidon kera. Leivän päälle laitetaan yleensä papuja tai spagettia tomaattikastikkeessa, kinkkua tai juustoa (joka on valmiiksi viipaloitua, koska juustohöylä on tuntematon kapistus), hilloa tai maapähkinävoita. Jos oikein villiksi heittäydytään, niin paahtoleivän päälle saattaa eksyä pari salaatinlehteä ja kurkkusiivu, mutta yleensä kasvikset on enemmän sandwichin (eli suomalaisittain kerrosleivän) väliin lisätty herkku.

Lounas nautitaan noin kello 13 aikaan, ja se koostuu yleensä leivästä (sandwichit, toastit ja erilaiset wrapit on suosittuja). Joskus harvoin kokkauksesta innostunut englantilainen voi pyöräyttää pannulla munakkaan tai mikrossa munakokkelin. Nälkäinen lämmittää kaapista valmiin riisiannoksen.
Töihin tai kouluun pakataan aina omat eväät. Töissä käyvä aikuinen saattaa käydä myös hankkimassa lounaspaketin lähimmän supermarketin kylmähyllystä tai pysähtyä esimerkiksi lähimpään pubiin lounastauolla. Eväsvalikoima on kattava, ja etenkin lapsille myydään paljon söpöjä eväslaukkuja ja pieniin paketteihin pakattuja pikkuleipäannospusseja.
Lapset on huomioitu Iso-Britanniassa muutenkin mielestäni Suomea paremmin, oli kyse sitten leikkipaikoista tai ruokatarjonnasta. Kaupoissa myydään esimerkiksi pandanmuotoisia kinkkuviipaleita leivän päälle ja söpöjä mansikkamaitojauhetikkuja.

Illallinen on päivän pääateria, joka syödään yleensä aikavälillä 18-21. Se syödään päivän muista aterioista poiketen koko porukalla - paitsi silloin, kun Emmerdalea on jäänyt muutama jakso katsomatta, ja on kiire telkkarin ääreen.
Perunaa Englannissa löytyy kaikissa sen muodoissa: On perunamuussia, ranskalaisia, lohkoperunoita, uuniperunoita, keitettyjä perunoita, paistettuja perunoita, röstiperunoita, muotoon leikattuja uppopaistettuja perunoita, pariisinperunoita.... Peruna on lisäke, jonka olemassaoloa tuskin mainitaan (esim. jos ruokana sanotaan olevan kanaa ja salaattia, myös perunaa löytyy). Riisiä ja makaronia käytetään harvemmin lisäkkeinä, vaan ne muodostavat yleensä koko ruoan (esim. lasagne tai risotto).
Ruskeaa kastiketta tungetaan joka paikkaan. Siinä keitetään kasviksia, sitä kaadetaan perunamuussin päälle koko lautasen täydeltä ja sitä ripotellaan salaatinkastikkeeksi tomaattien päälle. Ruskea kastike tehdään tietenkin valmiista kastikejauheesta, jota sekoitetaan muutama ruokalusikallinen kuumaan veteen.
Meidän perheessämme tyypillisiä ruokia ovat esimerkiksi Vegetable Casserole, joka koostuu ruskeassa kastikkeessa haudutetuista kasviksista ja crumblesta, lasagne valmistettuna pian kertomani mukaan sekä peruna eri sen muodoissaan kaverinaan joku proteiini. Salaatti on onneksi tuttu pöytävieras, joskin se koostuu lähes poikkeuksetta jäävuorisalaatista, kurkusta ja tomaatista. Ulkona syödessä salaattia halutessaan sen joutuu yleensä tilaamaan erikseen lisäkkeenä. Englantilaisten käsitys ylipäänsä kasviksista on yleensä herneistä tehty muussi tai kokonaiset herneet.

Näkymää meidän perheen kuivaruokakaappiin. Vinkki: Välttäkää noita keltaisia purkkeja (makaronia tomaattikastikkeessa) kuin ruttoa. Ja kyllä, englantilaiset laittavat sitä paahtoleivän päälle.

Englantilaiset eivät paljoa raaski kuluttaa keittiössä aikaa. Ruoan tekeminen on simppeliä ja perustuu yleensä valmisruokiin tai puolivalmisteisiin: Käsitys itse tehdystä lasagnesta on vuokaan vuorotellen lasipurkeista ladottu maito- ja tomaattikastike, välissä muutama lasagnelevy. Valmispiirakkapohjajauheeseen lisätty vesi tekee piirakkapohjasta "itse tehdyn" ja uunissa lämmitetty pakasteesta haalittu kanafilee on "kotona paistettu". Tervetuloa valmisruokien kuningaskuntaan...
En kuitenkaan ihmettele, että valmisruokien suosio on täällä varmasti suurempi kuin Suomessa, sillä valikoimat ovat varsin mittavat: Kasvissyöjälle löytyy niin "katkarapuja" kuin "kananugettejakin" (kasvissyöjällä on täällä muutenkin paljon helpompaa ja enemmän valinnanvaraa), pakastelihavalikoima on tuoretiskiä laajempi, ja hevi-osastolta voi löytää niin valmiiksi viipaloituja kookospaloja, omenalohkoja kuin porkkanaraastepussejakin. Kylmähyllystä löytyy jopa valmiiksi keitettyjä kananmunia.
Ulkona syöminen on halvempaa kuin Suomessa. Tavallisimpia päivälliruokapaikkoja ovat pubit, joita löytyy joka kadunkulmasta.

Marks&Spencer Cafessa: Mustaa teetä ja perinteistä englantilaista Bakewell Tartia.

Ruokajuomana juodaan lähes poikkeuksetta mehua tai siis englantilaisittain squashia, joka on samantapaista kuin mehutiiviste. Se, että juon vettä, on ollut useasti keskustelun aiheena: "Siis juovatko suomalaiset aina vain vettä vai ootko se vaan sinä???"
Maitoakin juodaan välillä, tosin yleensä kylmänä jäiden kera.

Tee on tosiaan brittiläisten kahvi: Sitä juodaan aamulla, aamupäivällä, päivällä, iltapäivällä, illalla sekä välillä myös yöllä, ja kaikkina aikoina siinä välillä. Kylässä kannetaan aina ensimmäisenä teekuppi kouraan. Tee on lähes poikkeuksetta mustaa, ja siihen kaadetaan pieni loraus maitoa. Monet käyttävät myös sokeria.
Juon itsekin paljon teetä, mutta myös teenjuontitapani on saanut ihmetystä kerrakseen. Kylässä muistetaan aina muistuttaa, että Millalle se tee sitten mustana, ilman maitoa. Vastaus on lähes poikkeuksetta näennäisen hämmentynyt "really??".

Teetä saa siis joka paikasta, eikä perinteistä englantilaista Afternoon Tea:tä tarvitse kaukaa lähteä hakemaan. Lähes jokainen kahvila tarjoilee vähintäänkin kevyemmän Cream Tea -menun, eli teemukillisen skonssin, kerman ja mansikkahillon kera.

Marks&Spencer on täällä paljon muutakin kuin ihania alusvaatteita ja etukenoisia mallinukkeja. Unohtakaa Harrodsin ökykalliit ruokatuliaiset ja marssikaa lähimpään Marks&Spencer Food Halliin!

Keittiökodinkonevalikoima on ainakin meillä jäätävä, mikä on vähän hassua siihen nähden, kuinka vähän sitä ruokaa oikeasti itse valmistetaan alusta saakka. Kaikkea löytyy aina pikauunista automaattiseen leivänviipaloijaan, kasvissuikaloijasta leipäkoneeseen ja salaattilingosta voileipämasiinaan. Vain näin muutaman mainitakseni. Mikro, leivänpaahdin ja kiertoilmauunikin löytyy. Kaikkien nykyaikaisten kodinkoneiden rinnalla hella toimii kuitenkin kaasulla.

Paljousalet on ruokakaupoissa huomattavasti Suomea tavallisempia, ja ehkä siitäkin syystä ainakin meidän ruokakaapit muistuttavat lähinnä Maailmanlopun odottajat -ohjelman meininkiä. Halvemmalla saa, jos ostaa yhden sijaan kaksi, ja sen takia kauppakärriin eksyykin samaa tuotetta kymmenen kappaletta.

Tämän perusteella osaa kirjakaupassa suunnistaa keittokirjahyllylle...

Kaikesta huolimatta täytyy todeta, ettei englantilainen ruoka ole kyllä vielä meikäläistä (nirsoa suomalaista) vakuuttanut. En ole oikeastaan löytänyt mitään hyviä englantilaisia ruokia (jos Marks&Spencerin vesikrassi-kananmunasandwichiä ei lasketa. Se on matkaillessa vakioevääni), ja ruskea kastike alkaa tulla korvista ulos. Sen sijaan olen ihastunut Marks&Spencerin Food Hallin valikoimiin (jos se ei jo tullut selväksi), leiponut kerran onnistuneesti karjalanpiirakoita ja löytänyt Waitrosesta Finn Crispejä. Jatkan kuitenkin Sen Oikean etsiskelyä... Eiköhän tästäkin aiheesta riitä sanottavaa vielä moneen postaukseen.


Kirjoitin postauksen vajaa parin kuukauden kokemuksella asuttuani saman katon alla brittiläisen perheen kanssa. Osa tavoista, jotka miellän "englantilaisiksi" ovat varmasti eri perheissä eri tavalla.


11 kommenttia:

  1. Apua, en tiiä oliko se siun intentio, mut ei hyvänen aika tää postaus sai miut hyvälle tuulelle! :-D No, toivottavasti oli ees jollain tasolla, koska naurattaa ja hymyilyttää tälläki hetkellä kun tätä kirjotan! Unohtu muuten kysyä et löytykö Ryvitaa kaupasta/ootko ehtiny kattoa? Eiköhän Se Oikeakin vielä löydy! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä! :D Kyllä mie tätä vähän kieli poskella kirjottelin...
      Lähikaupan Ryvita on pongattu, mut vielä en oo päässy sitä meille hankkimaan... Seuraavalla kauppareissulla!!

      Poista
  2. Olipa ihana postaus! Tosi hyvin kirjoitettu, ja oon niin samaa mieltä näistä! :----D Paitsi, siis hyi kuka juo maitoa jääpalojen kanssa?!?!??!?!?!?! Tän maan ruokakulttuurissa on kyllä riittänyt ihmetystä. Nyt oon tosin vahtinut jo yli puoli vuotta suomalaisia lapsia, joille saa tarjoilla suomalaista ruokaa, joten oon jo melkein unohtanu osan näistä kummallisuuksista. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!! Englantilaisten ruokailutottumukset on kyllä välillä aika kaukana suomalaisten vastaavista... :D
      Kelpais mullekin! Oon haaveillu tekeväni joku päivä koko porukalle suomalaista ruokaa, mut karjalanpiirakat sai brittikansalaiset jo vähän hiljasiks, joten ehkä vaan tyydyn laittamaan niitä Suomi-pöperöitä ihan itelleni...

      Poista
  3. Mua niin pelottaa että siinä vaiheessa kun mä lähen opiskelemaan mä vaan totaallisesti rupsahdan mun syömisten kanssa ja päädyn vetelemään jotain tölkkipöperöitä päivät pitkät... Osaatko muuten sanoa paljon ruoka (kaupassa käynti) suunilleen maksaa? Tai onks hintataso sen suhteen sama kun Suomessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha :D Brittilässä on ainakin helppo rupsahtaa, kun kaikkea löytyy tölkissä (tai vähintäänkin lasipurkissa tai kylmähyllystä), ja valmispöperöt on vieläpä aika halpojakin.. Hätätilanteessa voi pistää pystyyn viikottaisen tilauksen HelloFreshille (https://www.hellofresh.co.uk/), jos opiskelijabudjetti vaan venyy muuhunkin kuin Heinzin Hoopseihin ;)

      Mun mielestä ruoka(kin) on täällä aika kallista. Vähintäänkin samalla tasolla kuin Suomessa. Oon huomannut usein ajattelevani, että jos vaikka tuote x maksaa Suomessa euron, niin täällä se maksaa yhden punnan. En kuitenkaan mitään hirveetä hintavertailua oo päätynyt tekemään, kun asiasta ei oo tarvinnut itse huolehtia.
      Mut niiden paljousalejen ja tarjousten perässä kannattaa kyllä täällä juosta, koska ne ei oo mitään tasoa "jee, säästän kaksi penceä". Joskus esim. tuote y maksaa 60p, ja kolme kappaletta samaa tuotetta saa punnalla. Hintavertailu ja budjetointi on täällä kuitenki tehty helpoks, ja esim. www.mysupermarket.co.uk -sivustolta voi vaikka bongailla vähän osviittaa siitä, millasta tuleman pitää..
      Oon nyt lopettanut puntien ja eurojen vertaamisen toisiinsa, se on vähän helpottanut hinta-ahdistusta :D

      Poista
    2. Pakko tunkea tähän sanomaan, että itse kun asun Lontoossa kalliilla alueella ja vieläpä yksin, olen huomannut, että ruoka on huomattavasti halvempaa kuin Suomessa, vaikka tosiaan meidän alueella ei halvimpia ruokakauppoja (Asda, Lidl, Aldi) ole. Liha on hieman kalliimpaa kuin Suomessa, mutta suurikin ostoskori maksaa helposti vain reilun kympin. Vihannekset ovat huomattavasti halvempia kuin Suomessa! M&S Food ja Waitrose ovat kalleimpia kauppoja, Co-op, Sainsbury's ja Tesco keskitasoa ja Lidl, Aldi, Morrison ja Asda ovat tosi edullisia. Ketjun valinnalla on valtava merkitys ruokien hintaan! Ja puntakaupasta saa punnalla esim. teetä, kahvia ym, joten silläkin säästää. :-)

      Poista
    3. Kiitos!! Tästä on varmaan hyötyä muillekin... :)
      Meidän lähikauppa on Asda, mut silti miulle on jäänyt (näköjään virheellinen) fiilis, että ruoka ois aika kallista.. Ehkä pitäis kiinnittää ruokakaupassa hintoihin enemmän huomiota.

      Poista
  4. Onneks, onneks ja onneks mun tuleva perhe on puoliks suomalainen! Ehkä (aina voi toivoa) mä saan jotain muutakin syödyksi kuin valmisruokia ja säilykkeitä. :D Mut sellanen kysymys sulle, että ootko nähny kaupoissa minkä verran vihreetä teetä? Joudun raahaamaan sitä puoli matkalaukullista mukaan jos siellä ei oo tarpeeks kiva valikoima D:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea... :D Toivotaan parasta!!
      Jooo, vihreetä teetä löytyy kyllä! Itsekin juon kotona vihreää teetä, mutta ulkona ja kylässä turvaudun siihen mitä on tarjolla. Vihree tee on yleensä kahviloissakin vähän kalliimpaa.
      Ihan normi supermarketeissakin on tosi kivat teevalikoimat, ja vaihtoehtoja löytyy vihreessä teessäkin aina eri laaduista maustettuihin. Ite ihastuin jo koti-Suomessa Clipperin teehen, ja sitähän täältä löytyy.
      Tänne tullessa viimeisin asia mikä on pakko pakata on varmasti tee, paitsi jos haluu välttämättä juoda koko vuoden just sitä Nordqvistin Uskollista ystävää.. ;)

      Poista
    2. Enköhän mä kykene jättämään Nordqvistin teet (joita mulla ei edes oo) kotiin :'D Mua on peloteltu sillä että briteissä juodaan vaan mustaa teetä, mutta jos edes itekseni voin juoda vihreää niin kaikki on hyvin ^_^

      Poista