lauantai 20. kesäkuuta 2015

Dover 18.6.2015


Hyvää juhannusta!! Oikeastaan unohdin melkein koko juhlallisuuden, koska sitä ei täällä Englannissa vietetä. Mutta sen sijaan itse kesä alkaa englantilaisten mielestä vasta kesäpäivänseisauksen, eli suomalaisittain juhannuksen, jälkeen. Toivottavasti myös säät pysyvät yhtä kivoina, kun se "kesäkin" kerran viimein saapuu..!
Aurinkoisissa tunnelmissa vietin myös torstaipäivää matkustellen.
Ensimmäisten työpäivien jälkeen koittaa tietysti myös ne ensimmäiset vapaapäivät! Molemmat host-vanhempani tekevät vuorotyötä, ja myös minun työ- ja vapaapäiväni vaihtelevat niiden mukaan. Tällä viikolla sain täysin vapaaksi torstain ja perjantain, ja torstaille hankin etukäteen junalipun Englannin etelärannikolle Doveriin.
Dover oli helppo ensimmäinen itsenäinen matkakohde, sillä sinnekin pääsee suoraan Chathamista junalla ilman vaihtoja. Edestakainen matka maksaa parikymmentä puntaa.



Dover on varmasti kuuluisin valkoisista kalkkikivikallioistaan eli White Cliffeistä, sekä Englannin suurimmasta linnasta eli Dover Castlesta. Nämä kuuluivat myös omalle must-see -listalleni, vaikken ihmeempiä suunnitelmia kaupungin valloittamiseksi tehnytkään.


Saavuin Doveriin yhdeksän jälkeen, ja suuntasin kohti Dover Castlea. Linna näkyi jo kaukaa kaupungista korkealla rakennusten yllä. Sinne päästäkseen saikin taas kiivetä satoja rappusia ja ylämäkiä, mikä on täällä Englannissa ihan arkipäivää...
Sisäänpääsy Dover Castleen maksaa aikuiselta suolaiset 18 puntaa, mutta pääsin ilmaiseksi sisään host-perheeltä tuliaislahjaksi saamallani English Heritage -jäsenkortilla. Jo heti lippuluukulta päästyäni täytyi kuitenkin todeta, että tämä paikka on kyllä hintansa arvoinen.




Maisemat linnalta olivat ihan mielettömät. Linnan Great Towerin katolta avautui upea näkymä merelle, satamaan ja itse kaupunkiin. Tornin keskiaikaa mukailevat puitteet ja lavasteet olivat viimeisen päälle viilattuja, ja näkemistä sekä tekemistä riitti. Vietin linnassa kolme tuntia, ja siinä ajassa ehdin käytännössä vain kävellä alueen läpi ja vierailla muutamassa kohteessa. Kaikkea en jaksanut saati ehtinyt nähdä. Dover Castleen kannattaa siis varata aikaa...







Great Towerin lisäksi vierailin museossa, kävelin linnan muureilla, ihastelin maisemia ja vehreää vallihautaa, osallistuin Operation Dynamo: Rescue from Dunkirk -kierrokselle ja kiertelin sota-ajan salaisissa tunneleissa. Näin tiivistettynä.
Kahden jälkeen lähdin jatkamaan matkaa eteenpäin, ja palasin linnalta alas kaupunkiin.



Dover sijaitsee tosiaan ihan rannikolla, vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Ranskasta. Meri on siis lähellä. Kulutin pari tuntia kävelemällä rantaviivaa pitkin ja istuskelemalla kivikkorannalla, samalla suolaista merivettä tuoksutellen ja kalkkikivikallioita ihastellen. Autojen huminan lisäksi ei kuulunut kuin laineiden liplatus, ja aurinko paistoi. Ei siinä oikein edes tiennyt, mihin pitäisi katsella, kun joka puolella oli niin kaunista!



Päivän viimeiseksi kohteeksi otin Western Heightsin, joka on 1860-luvulla valmistunut valtava linnoitus. Retki sinne loppui kuitenkin lyhyeen, kun linnoituksella vieraillut pariskunta tuli varoittamaan (tai pelottelemaan) reitin varrella norkoilevasta poikajengistä. Päätin siis kääntyä varmuuden vuoksi takaisin kaupunkiin päin, ja suuntasin lopulta jalat kipeinä kaikesta kävelemisestä kuudeksi takaisin juna-asemalle.



Tuliaisina Doverista toin rannalta meren sileäksi hiomia pikkukiviä.

Kaupunki oli aivan huippu! Erityisen vahvasti mieleen jäi mielettömät maisemat linnaa ympäröivien muurien korkeuksista ja kiireetön kävelyretki kivikkorannalla. Vähintäänkin Doverin lähikaupunkeihin Dealiin ja Walmeriin on pakko päästä joku kerta käymään, mutta kyllä sinne Doverinkin rannalle voisi tehdä päiväretken joskus toistekin...

Perjantain vapaapäivän vietin Greenhithen jättiläiskauppakeskus Bluewaterissa, mikä oli aika huono idea jo valmiiksi kipeille jaloille... Mutta ehkä se kannatti, koska sain viimein hankittua kauan himoitsemani Cath Kidstonin laukun alennusmyynnistä! Jee! Nyt ei tarvitse enää kateellisena katsella vastaantulijoiden Kidston-laukkuja (joita on täällä muuten aika paljon).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti